Bond: Vrijwilliger op lijnbus in Breda is broodroof

BREDA – Het plan om een wijkbus in Breda te laten rijden door vrijwilligers, wordt door vakbond FNV Streekvervoer beschouwd als broodroof. De vrijwilligers zouden namelijk het werk van professionele chauffeurs overnemen.image-4316394

In een brief aan verkeersgedeputeerde Christophe van der Maat maakt FNV-bestuurder Marlies Peters gehakt van het Bredase experiment: ,,Betaalde werkgelegenheid komt op het spel te staan. Wij zijn niet van plan om dat te accepteren. Dit moet per direct worden teruggedraaid.”

Het is niet voor het eerst dat de bond aan de bel trekt vanwege de inzet van vrijwilligers in het openbaar vervoer in Brabant. In januari heeft de FNV Van der Maat ook al eens ‘nadrukkelijk verzocht geen maatregelen te nemen die leiden tot werkverdringing’.

broodroof

 

Tot nu toe heeft de provinciebestuurder nog ‘nul, nop, nada, niks’ van zich laten horen, verzucht Peters. Om de druk op te voeren heeft ze nu een aangetekende brief naar Van der Maat gestuurd. Met de mededeling dat het rijden van Lijn 3 wat de FNV betreft betaald werk is en daarom niet mag worden uitbesteed aan vrijwilligers. ,,Buschauffeur is een vak, een beroep. Wat doen we hierna?” vraagt de bondsbestuurder zich af. ,,Gepensioneerde leraren vragen of ze vrijwillig les willen geven?”

Lijn 3 start op 11 december met twee busjes. Die gaan op en neer rijden tussen het Amphia Ziekenhuis aan de Langendijk en de Oude Vest.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Iets om over na te denken, Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.