Tweede ronde onderhandelingen cao Openbaar Vervoer

cnv Vakmensen

 

20 oktober 2020

Op 16 oktober jl. hebben vakbonden en werkgevers verder onderhandeld over een nieuwe cao Openbaar Vervoer. Lees hieronder de hoofdpunten van dit overleg.

Voorstellen werkgevers
Wij hebben jullie onlangs de voorstellen van de werkgevers gestuurd. Deze voorstellen hebben tot behoorlijk wat commotie geleid. Heel veel leden hebben zich hierover uitgesproken. De rode draad in de reacties die wij ontvingen was dat leden zich absoluut niet konden vinden in de voorstellen van werkgevers. Deze voorstellen bevatte zoveel verslechteringen dat de meeste van jullie aangaven dat deze onbespreekbaar waren. Daarbij stelde ook de cao-commissie unaniem dat onderhandelen over de voorstellen van werkgevers wat haar betreft geen zin heeft. De voorstellen liggen namelijk zo ver van onze voorstellen dat het onmogelijk is om hierover een compromis te bereiken.

Tweede onderhandelingsronde
Zoals gezegd hebben wij op 16 oktober wederom met werkgevers overleg gepleegd. Direct bij aanvang van het overleg hebben wij de werkgevers te kennen gegeven dat wij niet op hun voorstellen in zullen gaan, omdat wij geen basis zien om hierover te onderhandelen.

Gezien de financiële situatie waarin werkgevers zich momenteel bevinden en de mate van onzekerheid die dit met zich meebrengt hebben wij voorgesteld om de huidige cao semi-ongewijzigd te verlengen. Wat houdt dit in?

Een looptijd van een nieuwe cao passend bij de huidige cao. Maar minimaal een jaar.
De looptijd van deze nieuwe cao gebruiken om afspraken te maken over eerder stoppen met werken. Dit kan door een gezamenlijke werkgroep op te zetten die de opdracht krijgt om deze regeling verder uit te werken.
Een werkgelegenheidsgarantie voor de looptijd van de nieuwe cao. Dus geen gedwongen ontslagen gedurende de looptijd van de cao
Een beloning als waardering voor jullie inzet van de afgelopen tijd.

Hoe nu verder?
Na lang met elkaar gesproken te hebben zijn cao-partijen uit elkaar gegaan met de volgende toezeggingen. Zowel werkgevers als vakbonden zullen hun eerdere voorstellen intrekken. Dat betekent dus ook dat de werkgevers de verslechteringen zoals zij in hun voorstellenbrief voorstelde niet meer ter tafel zullen komen.

Op 5 november komen cao partijen weer bijeen en zullen wij verder praten over de 4 punten zoals hierboven genoemd. Werkgevers zullen de 4 punten met hun achterbannen bespreken en daar bij ons op terug komen.
Cao partijen hebben de intentie uitgesproken dat zij op 5 november tot een cao resultaat willen komen. Dat betekent wel dat partijen het eens moeten worden over deze 4 punten en met name over de opdracht die zij aan de op te zetten werkgroep willen meegeven. Dat betekent dus dat we nog echt wel een aantal zaken met elkaar te bespreken hebben, maar dat de intentie om er uit te komen er wel is.

Uiteraard zullen wij jullie na 5 november weer informeren.

Vragen?
Mocht je vragen hebben, dan kun je contact zoeken met één van onze kaderleden bij jou in het bedrijf of mail naar h.chikhi@cnvvakmensen.nl

Met vriendelijke groet, mede namens de onderhandelingsdelegatie

Hanane Chikhi

Bestuurder CNV Vakmensen cnv Vak

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in CAO OV, Openbaar vervoer. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.