Elektrische bus bijna zonder accu’s

16 januari 2017 Diversen  No comments

Electroad

 

De kosten voor een accu voor een elektrisch bus kunnen oplopen tot 3 ton. Een startup uit Israël ontwikkelt een veelbelovende techniek waarbij een elektrische bus al rijdende wordt bijgeladen en die bijna zonder accu’s kan.

Electroad is de toepasselijk naam voor het systeem. Het principe berust op elektro-inductie, een inmiddels bekend techniek waarmee ook tandenborstels en smartphones worden opgeladen.

Bij de elektrische bus wordt de lader als een strook in het wegdek gelegd. Volgens de uitvinders gaat dat snel en eenvoudig. Je freest een geultje, legt er een soort laadlint in, en asfalteert de zaak weer. Je zou op die manier in één nacht een kilometer wegdek van zo’n inductiestrook kunnen voorzien.

Volgens Electroad krijg je op die manier een uiterst kosteneffectief en schoon vervoersysteem. Bovendien leent het zich eventueel ook om er andere voertuigen op te laten rijden, zoals taxi’s en wellicht ook trams.

Voorlopig zijn de eerste proeven over een kort stukje succesvol, aldus Electroad die meldt dat er binnenkort een praktijkproef op een buslijn begint in Tel Aviv.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.